Tämän syksyn suuri apu sähköisen arvioinnin maailmassa on Nettiniilo. Sen avulla voi luoda langattoman verkon, jossa voi määrittää, mitä sivuja opiskelija voi kokeessa käyttää. Lisäksi Nettiniiloon voi liittää muistitikun, jolla voi jakaa opiskelijoille kokeessa tarvittavia tiedostoja. Varsinaisen kokeen opiskelija tekee jossakin sähköisessä koeympäristössä, esimerkiksi Moodlessa, Socrativessa tai Abitissa.

Nettiniilon suuri etu on se, että koska se on pieni siirreltävä laite, sillä koetilanteen vapaan netin käytön voi estää missä tahansa luokkatilassa. Toinen vaihtoehtohan on pitää Abitti-koe koulun kielistudiossa, jossa netin käytön voi estää yksinkertaisimmillaan irroittamalla verkkokaapelin kielistudion verkkokaapista.

Nettiniilon lisäksi olemme kokeilleet kokeessa käytettävien sivujen rajaamiseen myös koulumme kielistudioon asennettua LanSchoolia, jossa on monipuoliset opiskelijat työskentelyn seurantamahdollisuudet.

Tässä Nettiniilo-ohjeet lyhyesti:

Abitti-kokeen pitäminen Nettiniilon avulla

1. Kytke Nettiniiloon virta, minkä jälkeen odota noin minuutti, että WLAN-valo syttyy. Mikäli WPS-valo jää palamaan käynnistämisen lopuksi, laite on Abitti-tilassa. Jos taas valo ei pala, paina WPS-nappia kerran ja odota noin 10 sekuntia.

2. Boottaa kone server-tikulta Abitti-koetilapalvelimeksi.

3. Jos haluat vaihtaa verkon nimeä tai salasanaa, avaa server-koneelta nettiselain ja kirjoita osoiteriville Nettiniilo-ohjeessa mainittu osoite. Kirjaudu sisään Nettiniilo-ohjeen tunnuksilla.

4. Pyydä opiskelijoita käynnistämään koneensa DigabiOS-tikulta Abittijärjestelmään. Kerro verkon nimi ja salasana opiskelijoille. Opiskelijat löytävät verkkoasetukset Abitti-näkymässä ylhäältä oikealta.

Abitti-koe voi alkaa!

Muun kuin Abitti-muotoisen sähköisen kokeen pitäminen Nettiniilon avulla

1. Irrota opettajan koneen verkkopiuha ja wlan-tikku.

2. Kytke Nettiniiloon virta, minkä jälkeen odota, että WPS-valo lakkaa vilkkumasta. jos WPS-valo jää palamaan, paina WPS-nappia kerran ja odota noin 10 sekuntia.

3. Käynnistä opettajan kone ja kytke se verkkopiuhalla Nettiniiloon. Mikäli haluat vaihtaa verkon nimeä tai salasanaa, mene nettiselaimella Nettiniilo-ohjeessa mainitulle sivulle. Kirjaudu sisään samaisissa ohjeissa kerrotuilla tunnuksilla.

4. Määrittele Nettiniilon hallintapaneelinäkymässä, mitä sivuja opiskelijat saavat kokeessa käyttää.

5. Kerro WLAN-verkon nimi ja salasana opiskelijoille.

Koe voi alkaa!